In vederea inceperii formalitatilor pentru depunerea unui proiect de fonduri europene, este bine sa cunoasteti cateva aspecte legate de acest proces:

1. Depunerea, aprobarea si implementarea unui proiect de fonduri europene este un proces de durata (Poate dura intre 6 luni si 5 ani). Este bine sa va inarmati cu rabdare si sa nu il considerati prioritate pe termen scurt.

2. In cadrul unui proiect exista o contributie din fonduri europene si de asemenea o contributie din fonduri proprii. Este important sa stiti de la inceput daca detineti capacitatea financiara de a finaliza ceea ce ati inceput.

3. Desi este recomandat sa va luati o firma de consultanta cu experienta, asta nu inseamna ca dvs v-ati terminat treaba in momentul semnarii contractului de consultanta. Un proiect implica 50% - 50% efort din partea ambelor parti (consultant-beneficiar) . Un consultant nu are de unde sa stie istoricul firmei dvs, concurenta, ce vreti sa achizitionati, la ce va va folosi. In acelasi timp este indicat sa cititi si dvs. ghidul de finantare pentru linia respectiva. Poate avea pana la 200 de pagini, dar tineti cont ca dvs sunteti beneficiarul.

4. Un proiect de fonduri europene nu se termina in momentul finalizarii implementarii. De regula, sunteti obligati sa tineti afacerea timp de 3-5 ani (in functie de linie) , sa pastrati angajatii , sa cresteti cifra de afaceri si sa nu fiti restantier la bugetul de stat.

5. Exista 2 tipuri de sesiuni pentru liniile de fonduri europene:

1. Primul venit - primul servit
2. Sesiune deschisa de primire cereri de finantare (cu punctaj conform grila).

Daca in cazul celei de-a doua variante trebuie pus accent pe maximizarea punctajului din grila, in primul caz important este ca proiectul sa fie finalizat din timp. Experienta spune ca liniile pentru IMM se inchid in ordin de minute din cauza epuizarii fondurilor

ANUNTURI SPONSORIZATE
DOCUMENTE UTILE
  • Zone defavorizate conform PNDR.. Declararea zonelor defavorizate (agricol) a tinut cont de Regulamentul (CE) 1257/1999.
  • POR (Programul Operational Regional).. Programul Operational Regional 2007 - 2013 (POR) include toate cele 8 Regiuni de Dezvoltare ale Romaniei, stabilite prin Legea nr. 151/1998 a dezvoltarii regionale, modificata prin Legea nr. 315/2004, cu respectarea Regulamentului CE Nr. 1059/2003, referitor la stabilirea unui sistem comun de clasificare statistica a unitatilor teritoriale.
  • Zone cu potential agricol. Declararea zonelor defavorizate (agricol) a tinut cont de Regulamentul (CE) 1257/1999.